Otvoritev akcije Očistimo gore

Ljubitelji pohodništva so se v nedeljo zbrali na otvoritvi 6.sezone vseslovenske družbeno odgovorne akcije Očistimo naše gore. Akcije se je pri Gospodični na Gorjancih udeležilo okoli 100 udeležencev.

Izžrebani nagrajenci, ki so se nam v nedeljo 19. aprila pridružili na otvoritvi akcije Očistimo gore in zabeležili svoj vzpon preko PeakCheck so:

davorkobe, ki prejme hidracijski pas Zavarovalnice Triglav 
Domen Malavašič, ki prejme malo prvo pomoč za v hribe Zavarovalnice Triglav 
Dolenjček, ki prejme sončna očala Zavarovalnice Triglav 
(Nagrajenci so vpisani z uporabniškimi imeni)

Očistimo naše gore in planine
Varno v šesto sezono akcije Očistimo naše gore

Novo Mesto, 19.4.2015 - Na otvoritveni slovesnosti pri Gospodični na Gorjancih se je zbralo okoli 100  ljubiteljev narave

Ljubitelji pohodništva in planinarjenja so se v nedeljo zbrali na otvoritvi šeste sezone vseslovenske družbeno odgovorne akcije Očistimo naše gore. Da smo Slovenci športen narod, ki rad zahaja v hribe, je pri Gospodični na Gorjancih potrdilo okoli 100 udeležencev, ki so pomagali pri čiščenju poti do najbolj obiskane planinske postojanke na dolenjskem in belokranjskem območju. Na prvi čistilni akciji so se ljubiteljem narave pridružili tudi člani Gorske reševalne zveze Slovenije, ki so udeležence z napotki o varnosti v gorskem svetu pospremili v novo planinsko sezono.

Generacije ljubiteljev planin, ki so s Triglavovo biorazgradljivo vrečko za pobiranje odpadkov osvojile priljubljeni dolenjski hrib, so se tako poleg čiščenja prepričale tudi o lepotilnih in zdravilnih učinkih vode iz studenca. Skupaj so pohodniki v prvi letošnji ekološki akciji naravo gorjanskih škratov in lepih gospodičen olajšali za dobrih 20 kilogramov smeti.

Ambasadorji čistih gora

V akcijo Zavarovalnice Triglav je iz leta v leto vključenih vedno več ljubiteljev narave – več kot 34 tisoč je ambasadorjev čistih gora – ki s skupnimi močmi in ljubeznijo do narave skrbijo, da bodo v lepotah narave uživale tudi generacije za nami. Luka Pušnik, predstavnik Zavarovalnice Triglav, je na otvoritveni slovesnosti dejal: »Tudi v šesti sezoni vseslovenske akcije namen ostaja enak: očistimo naše gore in planine ter poleg lepih doživetij odnesimo v dolino tudi svoje smeti. Ljubezen do gibanja in obiskovanja gorskega sveta bomo v tej sezoni prenašali tudi na otroke. Učili jih bomo preudarne in varne hoje v hribe, staršem pripravljali predloge za družinske izlete, s skupnimi močmi pa skozi celotno sezono s čistilnimi akcijami naravi pomagali zasijati v vsej svoji lepoti. Tudi letos bomo akcijo Očistimo naše  gore povezali s projektom Otroci Triglava – varni v igri, povezani z naravo in pomagali pri prenovi igral ob eni od planinskih postojank.« 

V dolino s skoraj 25 tonami smeti

V petih letih, odkar poteka akcija Očistimo naše gore, so ozaveščeni obiskovalci planin in gora napolnili že 125 tisoč vrečk, v katerih se je nabralo kar 24 ton smeti. 

Poskrbite tudi letos, da bodo gore z vašo pomočjo vse bolj čiste, hoja po njih pa čim bolj varna in preudarna. #Povej naprej!


NAPOVED DOGODKA: Začenja se 6. sezona akcije Očistimo gore in ponosni smo, da smo del te vseslovenske pobude, ki skrbi, da je narava v gorah kar se da čista. Od leta 2009 je bilo s smetmi napolnjenih že več kot 100.000 vrečk, ki so jih planinci odnesli v dolino. 

Pridružite se nam v nedeljo, 19 aprila 2015, ob Planinski koči pri Gospodični na Gorjancih. 
Ob 10. uri se zberemo v Šumečem potoku - Gabrje (navodila za pot), od koder se bomo podali na nezahteven in prijeten pohod na Gospodično ter po poti pobrali odpadke, ki jih je za seboj pustila zima. Da bo še bolj veselo in prijetno, pridite v družbi vaših družinskih članov in prijateljev. 

Vsi, ki se boste na vrh odpravili skupaj z nami, prejmete majico akcije Očistimo naše gore. Opremili se bomo tudi z biorazgradljivo vrečko za pobiranje smeti in rokavicami. V Planinski koči pri Gospodični pa vse udeležence pohoda pričaka prava planinska malica.

Ker pa ima Koča pri Gospodični tudi elektronsko vpisno knjigo PeakCheck, bomo med vsemi, ki boste na ta dan zabeležili svoj pohod na Gorjancih izžrebali tri, ki boste prejeli lepe nagrade:

- 1 x hidracijski pas Zavarovalnice Triglav
- 1 x malo prvo pomoč za v hribe Zavarovalnice Triglav
- 1 x sončna očala Zavarovalnice Triglav 

Pa še kakšno presenečenje se bo našlo ;) Vabljeni torej, da se v nedeljo otresete skrbi in se poveselite z nami!


očistimo gore